Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024
Greek Dutch English French German
Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ;
Απευθύνετε σε οικιακούς καταναλωτές και πολύ μικρές επιχειρήσεις* που επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά ισχύος έως 10 κιλοβάτ (KWp) στο δώμα ή τη στέγη κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων βεραντών. Για να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα πρέπει να έχουν στην κυριότητά τους το χώρο στον οποίο εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα.*Πολύ μικρή επιχείρηση είναι αυτή που απασχολεί έως 10 άτομα και έχει κύκλο εργασιών και σύνολο ενεργητικού έως 2 εκατ. € ετησίως.
ΓΙΑΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΑ;
Για την πρώτη φάση του προγράμματος ισχύει για το ηπειρωτικό δίκτυο και για τα νησιά εκείνα που είναι διασυνδεδεμένα στο δίκτυο αυτό (π.χ. Εύβοια, Ιόνια, Σποράδες, νησιά Αργοσαρωνικού). Προς το παρόν εξαιρούνται τα λεγόμενα μη διασυνδεδεμένα νησιά (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, νησιά ΒΑ Αιγαίου) τα οποία θα προσαρμοστούν στο πρόγραμμα μόλις καθοριστεί πόση επιπλέον ισχύς φωτοβολταϊκών μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε νησί
ΜΕΝΩ ΣΕ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ(ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ). ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΩ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ;
Ναι. Στην περίπτωση φωτοβολταϊκού συστήματος σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο κτιρίου (ταράτσα), επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός και μόνο συστήματος και τότε πρέπει να πληρούνται οι παρακάτω όροι. Είτε να συμφωνήσουν εγγράφως οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες, είτε το φωτοβολταϊκό να εγκατασταθεί εξ ονόματος όλων των ιδιοκτητών (τους οποίους στην περίπτωση αυτή εκπροσωπεί ο διαχειριστής). Αν η ταράτσα είναι κοινόκτητη και οι κύριοι του χώρου αυτού θέλουν να την παραχωρήσουν σε κάποιο άλλο ιδιοκτήτη του κτιρίου που δεν έχει δικαιώματα στην ταράτσα, μπορούν να το κάνουν. Αν το σύστημα μπει σε στέγαστρο βεράντας διαμερίσματος, προφανώς μπορούν να μπουν περισσότερα συστήματα σε μια πολυκατοικία.
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΟΥΛΑΩ ΡΕΥΜΑ ΣΤΗ ΔΕΗ; ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΩ Ο ΙΔΙΟΣ;
Προφανώς μπορείτε. Ο λόγος που προκρίνεται η πώληση όλης της παραγόμενης ενέργειας στη ΔΕΗ είναι για να βοηθηθεί ο καταναλωτής να κάνει γρήγορη απόσβεση του συστήματος του. Πουλώντας το ρεύμα στη ΔΕΗ θα εισπράττετε 55 λεπτά την κιλοβατώρα (0,55 €/kWh) τιμή που είναι εγγυημένη για 25χρόνια. Εσείς συνεχίζετε να αγοράζετε ρεύμα από τη ΔΕΗ και να το πληρώνετε στην τιμή που το πληρώνετε και σήμερα (10-12 λεπτά την κιλοβατώρα). Η ΔΕΗ θα εγκαταστήσει ένα νέο μετρητή για να καταγράφει την παραγόμενη ενέργεια. Αν, για παράδειγμα, στο δίμηνο το φωτοβολταϊκό σας παράγει ηλεκτρική ενέργεια αξίας 350 € και καταναλώνετε ενέργεια αξίας 150 €, θα σας έρθει πιστωτικός λογαριασμός 200€ ποσό που θα καταθέσει η ΔΕΗ στον τραπεζικό σας λογαριασμό.
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ;
1.Να υπάρχει μετρητής της ΔΕΗ στο όνομά σας (ή στον κοινόχρηστο λογαριασμό της πολυκατοικίας αν επιλεγεί η συλλογική εγκατάσταση).
2.   Όταν   είστε οικιακός καταναλωτής, να καλύπτετε μέρος των αναγκών σας σε ζεστό νερό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (π.χ. ηλιακό θερμοσίφωνα, βιομάζα, γεωθερμική αντλία θερμότητας).
3. Όταν   είστε επιχείρηση, να μην έχετε πάρει κάποια άλλη επιδότηση για το φωτοβολταϊκό από εθνικά ή κοινοτικά προγράμματα.
ΟΙ ΟΙΚΙΑΚΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ;

Όχι. Για τους οικιακούς παραγωγούς δεν απαιτείται έναρξη επιτηδεύματος και τήρηση φορολογικώνβιβλίων, τα εισοδήματα που προκύπτουν από την πώληση ρεύματος θα είναι αφορολόγητα.συστήματος φορολογικές υποχρεώσεις για τη διάθεση της ενέργειας αυτής στο δίκτυο". Ενώ θα εκπίπτειαπό φορολόγηση το 20% της δαπάνης για την εγκατάσταση του Φ/Β συστήματος,, ποσό που μέγιστα θαείναι 700 € ευρώ ανά σύστημα.

ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Η ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ;

Ναι, με την προϋπόθεση ότι τα κέρδη εμφανίζονται σε ειδικό λογαριασμό αφορολόγητου αποθεματικού. Σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής τους, ισχύει η τρέχουσα φορολογία για τα κέρδη που διανέμονται.

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ;
Μόνο η έγκριση εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας που την παίρνετε από την Πολεοδομία.
ΠΟΙΟΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ;
Να μην τοποθετούνται φωτοβολταϊκά πάνω από την απόληξη του κλιμακοστασίου, του φρεατίου ανελκυστήρα και οποιασδήποτε άλλης κατασκευής. Δεν θα πρέπει να δημιουργεί χώρο κύριας ή βοηθητικής χρήσης ή ημιυπαίθριο η διάταξη των φωτοβολταϊκών πλαισίων. Θα πρέπει σε υπάρχουσες στέγες να γίνεται εντός του όγκου της στέγης ακολουθώντας την κλίση τους και να απέχει μισό μέτρο από τη περίγραμμα της. Θα πρέπει αν τα φωτοβολταϊκά τοποθετούνται σε δώμα ,η απόσταση από το στηθαίο του δώματος να είναι ένα (1) μέτρο εσωτερικά αυτού για λόγους ασφαλείας.
ΤΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ;
Να έρθετε σε επαφή με την PhotonHellasπου θα σας προμηθεύσει τον εξοπλισμό και θα κάνει την εγκατάσταση για να αποφασίσετε τι σύστημα θα επιλέξετε τελικά και πως θα εγκατασταθεί.Γίνεται αίτηση στη ΔΕΗ για προσφορά σύνδεσης (να σας πει δηλαδή πόσο κάνει ο νέος μετρητής και πόσο θα κοστίσει τελικά η σύνδεση) με τη βοήθεια της εταιρίας.

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ;

Μόνο η έγκριση εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας που την παίρνετε από την Πολεοδομία.